Wat hebben, sjaals, stoofpotjes, opruimen, je weerstand en de longen met elkaar te maken?

De zomer is voorbij. De blaadjes vallen van de bomen en de oogst wordt binnengehaald en opgeslagen voor de winter. Het is het seizoen van oogsten, van loslaten, van opruimen.. In de TCG wordt de herfst geassocieerd met het element metaal en met de longen.

Het is ook geen toeval dat de longen een belangrijke invloed hebben op je weerstand (Wei Qi), de bescherming tegen ziektes. Wanneer de Long energie laag is, ben je vatbaarder voor kou, griep, en andere EPF's (externe pathogene factoren).

De emotie die in de TCG aan de Longen gekoppeld wordt, is verdriet. Veel of langdurig verdriet verzwakt de Long energie. En daarmee je algehele energieniveau.

Besteed eens wat extra aandacht aan je Longen

Wandelen, diep ademen

Diep ademen (frisse, schone lucht natuurlijk) is goed voor je longen, zorgt voor meer zuurstof, meer energie.
Een lekkere wandeling in de natuur, door het bos, langs het strand is goed voor je energie! Zorg wel dat je warm genoeg gekleed bent.

Opruimen

Aangezien dit het perfect seizoen is om eens terug te kijken, het oude los te laten en ruimte te scheppen voor het nieuwe: Ruim je huis, je bureau, je kast(en) op. Het Metaal element houdt van orde. Opruimen brengt orde in chaos. Probeer het maar eens.

Een sjaal dragen

Waaien, dat doet het meestal behoorlijk in de herfst. Wind is in de TCG de 'drager van de 100 ziektes'. Let maar eens op hoeveel meer mensen verkouden worden of griep krijgen als het veel waait. Vooral als ze te luchtig gekleed zijn. Koude heeft de neiging vooral via nek, achterhoofd en schouders het lichaam aan te vallen. Door een sjaal om te doen, voorkom je dat de kou je lijf binnendringt via je nek.

Voeding

Nu het weer kouder wordt, is het verstandig om minder verkoelende voeding zoals salades, rauwkost en koude smoothies te eten. Je lichaam heeft nu meer aan soepen, stoofpotten, stamppotten omdat die door hun langere kooktijd verwarmend zijn, en gemakkelijker te verteren waardoor er sneller energie uit de voeding voor je lichaam beschikbaar is. De herfst heeft naast wind ook met droogte te maken, waardoor het ook belangrijk is om het Yin (denk aan vocht, vloeistoffen) te voeden.
Gunstig voor de longen zijn o.a. peer, walnoten, rijst, kaas en yoghurt - met mate- witte bonen, soyabonen, amandelen, broccoli, knolselderij, eieren, abrikoos, prei, eieren, zuurkool, olijven, appels, grapefruit, pruimen, zuurdesembrood.

Gebruik verwarmende kruiden zoals gember (vooral in de ochtend, denk aan verse gemberthee), zwarte peper, kaneel, kardemom, knoflook.

Rust

In de herfst vertraagt het tempo en begint de natuur de energie naar binnen te trekken, als voorbereiding op de rust van de winter. Onthaast :-)... neem de tijd. slaap wat langer. Stress hebben we al genoeg door het hoge tempo van ons dagelijkse leven.