herstelbevorderende sportmassageHet volledig herstellen van opgelopen letsel kan lang duren. Natuurlijk wil je zo snel mogelijk van de belemmering en het ongemak af zijn. Weer gewoon kunnen functioneren of je lievelingssport weer uitoefenen zoals je gewend bent.. Geduld en optimisme bij herstel zijn erg belangrijk. Het menselijk lichaam is tot veel in staat! Maar het gaat niet altijd zo snel als je wilt... en dat kan behoorlijk frustrerend zijn.

Massage kan het revalidatieproces positief beïnvloeden en versnellen.

 

Voordat we kennismaakten met TuiNa massage en TuiNa Therapie - traditionele Chinese Medische massagetherapie- vonden we sportmassage in de meeste gevallen de beste toepassingsvorm van massage ter ondersteuning van het revalideren van een letsel door overbelasting of een sportblessure. Een sportmassage is intensiever en er wordt dieper op de weefsels en spieren gewerkt dan bij een ontspanningsmassage, vaak met meer druk en erop gericht op een betere doorbloeding en activatie.

Een sportmasseur is opgeleid om sportblessures te herkennen en te weten welke behandeling daarbij het best wel en welke niet moeten worden toegepast. Maar een sportmasseur is geen therapeut. Wel is het weer handig dat de sportmasseur ook sportverzorger is, waardoor hij blessures bijvoorbeeld extra kan ondersteunen met bandages.

Een TuiNa Therapeut is echter een HBO-opgeleide massagetherapeut die 4 jaar lang getraind is om klachten te behandelen en ook de oorsprong van de klacht te vinden en te behandelen.

Sportmassage blijft een mooie basis. Maar Tuina massage is de Traditionele Chinese medische massage, en deze biedt nog meer mogelijkheden voor het behandelen van klachten en het bevorderen dan herstel dan sportmassage.

Lees meer over de toegepaste technieken bij sportmassage.

Lees hier meer over TuiNa Therapie - traditionele Chinese Medische massagetherapie.

Versnelling van het genezingsproces

Doordat de bloedcirculatie wordt gestimuleerd kunnen pijnlijke weefsels en spieren beter doorbloed raken. Daardoor komen er ook meer zuurstof en voedingsstoffen in de spieren en weefsels, die nodig zijn voor opbouw en herstel, en kunnen afvalstoffen zoals melkzuur in de spieren sneller en beter worden afgevoerd. Ook wordt door de massage de afvoer van lymfevocht bevorderd, waardoor zwellingen sneller afnemen. Door vermindering van zwelling en betere afvoer van afvalstoffen neemt de beweeglijkheid van de spieren en gewrichten toe.

Vermindering van pijn

Pijn in gewrichten en spieren neemt sneller af door de versnelling van het fysieke genezingsproces. Dit draagt er weer aan bij dat de frustratie over het herstel (als het niet snel genoeg gaat) vermindert. Dus: minder stress, alleen al door het snellere fysieke genezingsproces.

Invloed van massage op het hormoonstelsel en vermindering van stressgevoelens

Massage zorgt voor een afname van de productie van het 'stresshormoon' cortisol, waardoor je meer kunt ontspannen. Daarnaast bevordert massage de aanmaak van het hormoon oxitocine, een hormoon dat zorgt voor een ontspannen en vredig gevoel, en van endorfine. Daardoor kun je ook weer beter met pijn en stress omgaan.

Bevordering van herstel

Met name TuiNa Therapie, Tuina massage en Sportmassage bevorderen het herstellen van blessures. TuiNa vanwege de aanpak/behandelwijze vanuit de Traditionele Chinese geneeswijzen, waarbij ook wordt gekeken naar onderliggende oorzaken die het herstel eventueel (kunnen) vertragen. Bovendien kan bij TuiNa gebruik worden gemaakt van Moxa en Cupping, wat sowieso doorbloeding en doorstroming bevordert en blokkades kan opheffen.

Contra-indicaties:

Er zijn een aantal contra-indicaties voor massage na een letsel. Vanzelfsprekend wordt er niet gemasseerd bij open wonden, botbreuken, spierscheuren, scheuren van pezen, ontstekingen. Je hoort altijd eerst naar een arts te gaan bij een blessure of letsel wanneer de aard van het letsel daarom vraagt. Vraag altijd aan je arts of je gemasseerd mag worden!

Massage ter bevordering van herstel gebeurt pas vanaf 48 uur nadat het letsel is opgelopen. In sommige gevallen geldt een plaatselijke contra-indicatie, waarbij de beschadigde plek zelf niet wordt gemasseerd.

Voor overige contra-indicaties verwijzen we naar de pagina Wanneer geen massage?